maanantai 24. elokuuta 2015

Turvallisuuden kokemus asuintalossa

Olen tehnyt jo aika pitkän uran asumisasoiden parissa, ja olen saanut miettiä monta vuokra-asumiseen liittyvää mieltymystä ihan henkilökohtaisella tasolla.  Olen asunut itse elämäni varrella omakotitalossa ja kerrostalossa niin hyvä-ja huonomaineisilla asuinalueilla.

Pahimmat kokemukseni turvattomuuden näkökulmasta ovat olleet ne kun joku ajoi autolla ulko-oven rikki, kun joltakin perittiin huumevelkoja sekä naapuruston skitsofreenikko, jolla ei ollut lääkitys kunnossa.

Pahinta on ollut väkivallan uhka ja päihtyneet, joiden tekemisiä ilta-ja yöaikaan on ollut vaikea ennustaa.

Olenkin oppinut jo hieman ennakkoon katsomaan miten taloyhtiössä eletään. Siitä merkkejä ovat pihojen kunto, asukkaiden tapa suhtautua vieraisiin sekä yhteisten tilojen siisteys /kunto.

En jaksa vieläkään ihmetellä miten joku uskaltaa ripustaa pyykkinsä vuokra-asuintalon kuivaustelineille ulos tai talvisaikaan kuivaushuoneeseen.  Olen nähnyt varastettavan niin monet pyykit.

 Toinen ihmetyksen aihe on se, että häkkivarastoja ei murreta, vaan asukkaat voivat säilyttää niissä arvokkaitakin tavaroita. Usein turvattomassa asuintalossa narkomaanit hankkivat huumerahansa tyhjentämällä koppeja.

Entä pihakasvit ja kukat piha-alueilla? Ne kertovat erittäin lämminhenkisestä yhteiselosta asukkaiden välillä. Kokemusta minulla on siitäkin, että kaikki talon istutukset revitään baari-illan päätteeksi. Usein tiputetaan myös ulko-oven ikkunat.


Mitä sitten haluan kertoa tällä kirjoituksella?  Sen, että talossa asuvat,  ja siellä vierailevat voivat vaikuttaa toistensa tunnekokemuksiin.     Suuntaisin tämän viestin myös isännöitsijoille, jotka harvoin jaksavat panostaa asukkaiden kanssa yhteisten postiivisten kokemusten luomiseen asuintalossa.  Ymmärrän toki ammatillisen turhautumisen, mutta yksikin aktiivinen asukas, joka istuttaa kukat taloyhtiön kukkapenkkiin voi heijastaa laajalti hyvää mieltä ja turvalllisuutta.


Petri Ruuskanen
Kehittämispäällikkö

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti