perjantai 28. elokuuta 2015

Uusi sosiaalihuoltolaki ja rakenteellinen sosiaalityö

En tiedä onko yksikään sosiaalityön asiakas huomannut millään tasolla, että maassa on vaihtunut sosiaalihuoltolaki. EN usko. Ainakin omasta näkökulmastani kaikki tuntuu kunnan puolella jatkuvan samalla tavalla kuin aikaisemminkin.  

Haluan nostaa yhden tärkeän kohdan uudesta sosiaalihuoltolaista. Se on 7§, jossa velvoitetaan kunta ainakin edistämään sellaisten asioiden eteenpäin vientiä, joilla on merkitys alueen asukkaiden sosiaalisten ongelmien ehkäisyyn ja vaikkapa sen tiedon tuottamiseen miten palvelut toimisivat paremmin. Tehtävä näyttää olevan lähinnä tiedontuotantoa kunnan virkamiestyöhän ja poliittiseen päätöksentekoon. 

Olen kuitenkin saanut itse sosiaalityöntekijän koulutuksen ja ymmärrän, että pelkkä tiedontuotanto epäkohdista ei muuta välttämättä mitenkään todellisuutta. Siksi katson, että rakenteellisen sosiaalityön tulisi olla myös sellaiseen yhteiskuntapolitiikkaan vaikuttamista, joka syrjii tai vaikkapa ylläpitää rakenteita, jotka johtavat sosiaalisiin ongelmiin.  Tästä esimerkkinä voisi olla vaikkapa sellaisten näkemysten haastaminen, joilla lisätään köyhyyttä tai asunnottomuutta.  Oma näkemykseni on, että juuri sosiaalityön pitkäaikaiset asiakkaat kaipaavat rinnalleen puolustajia, jotka eivät pelkästään tuota palvelua ja pidä yllä vakiintuneita valta-asemia mm. huono-osaisten ja hyväosaisten välillä. 

Mutta mitä tehdä, jos kunnat eivät uskalla alkaa haastamaan itseään tämän lain edellyttämällä tavalla? Minusta tehtävä kuuluu tässä tapauksessa luontevasti järjestöille, joiden pitäisi olla median rinnalla niitä vallan vahtikoiria, jotka ovat heti äänessä, jos epäkohtiin ei puututa.  Meitä vaikkapa nuorisoasuntoliikkessä tulisi liikuttaa mm. sellaiset asiat kuin asunnottomuus, kallis asumisen taso, nuorten syrjäytyminen, nuorisotyöttömyys jne.  Ja tätä tulisi näinä aikoina myös kuntien ulkopuolinen RAY:n rahoitus, jonka ei ole riippuvainen kunkin kunnan tahtotilasta.  

Haastankin teidät kuntien sosiaalityöntekijät, kuntalaiset sekä järjestöt ottamaan tämä uusia laillinen mahdollisuus käyttöönne. 

Petri Ruuskanen
Kehittämispäällikkö
Kuopion seudun Nuorisoasunnot ry

RAY:n tuella :-)   

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti