torstai 13. elokuuta 2015

Koteihinsa syrjäytyneet nuoret aikuiset

Hei !

Olen törmännyt viime päivinä pariin mielenkiintoiseen juttuun koteihinsa syrjäytyneistä nuorista. Aiheesta on uutisoinut mm. jo vuonna 2011 Yle.  Aiheessa ei ole meidän vuokra-asuntoja tarjoavien yhteisöjen näkökulmasta mitään uutta.  Uskoisin kuitenkin sen olevan uutta, että yhä useampi ihminen ajautuu tähän ikävään tilanteeseen työmarkkinoiden ja elämäntapojen eritymisen (myös digitalisaation vuoksi).

Politikko Lilja Tamminen ( josta en ole aiemmin kuullut mitään) on laatinut oivallisia oma-apulistoja siitä mitä kotiinsa syrjäytynyt voisi oman tilanteensa helpottamiseksi tehdä. Tämä näkökulma on ehdottoman kiinnostava.  Jos ulkona käyminen, omien ajatusten jäsentäminen ja siivoaminen auttavat edes vähän, niin eikö nuo keinot kannattaisi edes kokeilla? Mielestäni kyllä kannattaa.

En todellakaan ole näiden työkokemusvuosien jälkeen sitä mieltä, että syvästi masentuneen tai nettiaddiktin elämä muuttuu hetkessä pienillä "poppakonsteilla".  On kuitenkin niin, että jos omaan ahdistukseen saa pienenkin helpottavan hetken, niin joku pieni toivon liekki voi syttyä.

Se mitä vierastan kovin paljon näissä ohjeissa on se, että moni kotiinsa YKSIN syrjäytynyt on kirjaimellisesti YKSIN.  Kenenkään ei pitäisi joutua kohtaamaan elämänsä suurimpia vastoinkäymisiä yksin.  Aina pitäisi olla joku ihminen, joka kykenee kohtaamaan toisen ihmisen vaikkapa edes roskapussin siirtämisessä kodista roskakatokseen ( jos siihen kaipaa rohkaisua).   Tähän ei tarvita sairaanhoitajaa eikä sosiaalityöntekijää vaan tuohon pitäisi riittää naapuri, kaveri tai vaikkapa sukulainen.  On kokonaan toinen asia miten tässä ajassa ihmiset löytäisivät toisensa. Ehkä meidän järjestöjen tulisi keksiä tähän joku kohtaamispalvelu? Yksinäiset on vaan niin totaalisen vaikea löytää edes Facebookin äärelle, jotta heidän luonaan voisi käydä tai pyytää käymään.

Jatkan joku toinen päivä tämän teeman pohdintaa. Nyt alan miettimään voisimmeko tehdä järjestönä jotain tälle asialle.

Petri Ruuskanen, kehittämispäällikkö

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti