tiistai 11. elokuuta 2015

Asunnottomuuden syyt eri puolilla Suomea

Hei !

Syksyä lähestyessä on syytä käynnistää jälleen yhteiskunnallinen keskustelu asunnottomuudesta ja asunnottomuuden ehkäisystä.  Tämä siksi, että maan hallitus on käynnistämässä valtavat säästöt, joilla on vaikutusta myös asunnottomuuden lisääntymiseen.

Pyrin yksinkertaistamaan todella paljon suomalaisen asunnottomuuden kuvaa.  Yksinkertaistettuna suomalaisessa asunnottomuudessa on kyse pääkaupunkiseudulla kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen puutteesta. Meillä maakuntakeskuksissa asunnottomuuden syyt ovat enemmänkin syrjäytymiseen ja huono-osaisuuteen liittyviä.  Meidän asunnottomat ovat usein päihde-ja mielenterveysonelmista kärsiviä miehiä, joilla on taustallaan usein myös heikot lapsuuden ja nuoruuden aikaiset olosuhteet esim. huostaanotto kodin ulkopuolelle.

Pääkaupunkiseudulla on asunnottomia, joilla on samanlaisia vaikeuksia kuin maakuntien asunnottomilla. Tärkeää on vain huomata, että asunnottomuutta ei poisteta pelkästään asuntoja rakentamalla eikä pelkästään syrjäytymistä poistamalla.

Asunnottomat eivät ole missän päin Suomea vain päihdeongelmaisia keski-ikäisiä miehiä, vaan joukkoon mahtuu naisia, perheitä sekä maahanmuuttajia.  Viralliset tilastot eivät ulotu miltään osin esim. asunnottomana oleviin ihmiskaupan uhreihin yms

Petri Ruuskanen
Kehittämispäällikkö
Kuopion seudun Nuorisoasunnot ry

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti