perjantai 11. syyskuuta 2015

Asunnottomuuden ennaltaehkäisystä ja yhteistoiminnasta

Kuopiossa käynnistyi torstaina 10.9 yhteinen valmistelutyö Kuopion kaupungin ja alueen asumisen toimijoiden (yhdistyksiä ja Niiralan Kulma Oy) yhteinen työskentely uuden asunnottomuusohjelman paikalliseksi toteuttamiseksi.

Tällä kertaa kansallisessa ohjelmassa korostuu asunnottomuuden ennaltaehkäisy. Ohjelman luonnoksen löydät tästä linkistä.

En aio mainostaa kansallista ohjelmaa sen enempää, vaan haluan jakaa tiedon siitä, että Kuopiossa on laaja järjestöjen ja paikallisen vuokrataloyhtiön yhteistyömalli, jolla on ehkäisty jo vuosien ajan tehokkaasti asunnottomuutta.  Jos joku epäkohta on havaittu, niin tämä ongelma on ratkaistu yhteistuumin.


Olen aika ajoin miettinyt miksi järjestöjä ei hyödynnetä paremmin erilaisten yhteisten hyvinvointitarpeiden rakentamisessa. Syy lienee se, että me ollaan usein liian pieniä, vaikeita hallita eikä meiltä voi odottaa aina "virkamiesmäistä" asennettaa vaan osallistumme yhteisiin ponnistuksiin omilla ehdoillamme.


En kuitenkaan aio jäädä odottamaan, että maassamme tajutaan yhteisten resurssien hyödyntämisen tarve. Maailma tulee muuttumaan valtavasti tulevien vuosikymmenten aikana, koska maailmaa tulevat muuttamaan yhä kiihtyvä digitalisaatiokehitys ja ilmastonmuutos.  Pakolaisvirrat ja tuotantorakenteen muutos tuovat yhä lähemmäksi jokaisen toimijan ja maailmankansalaisen.


Kuopion esimerkki jo aiemmasta yhteistoimintamallista erityisryhmien asumisessa / asunnottomuuden ehkäisyssä ovat mielestäni juuri sellainen pieni sosiaalinen innovaatio, joka antaa meille aidon roolin ja merkityksen suhteessa julkiseen sektoriin.   Toivoisin näkeväni tämän kaltaisia prosesseja yhä lisää kuntien ja valtion kanssa tehtävässä yhteistyössä.


PS. Kerron myöhemmin itse asiasta. Eli siitä miten asunnottomuutta aiotaan ehkäistä Kuopiossa tulevaisuudessa.  


Petri Ruuskanen
kehittämispäällikkö

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti